top of page
  • Forfatterens bildeReidar A.

Vanlige spørsmål om Tromsø & utflukter under nordlyset

Vi har gjennom årene fått mange spørsmål om Tromsø og hva en bør ta hensyn til før en utflukt om vinteren. Utfluktene er ofte nokså dyre, en setter av mye tid, og for mange er dette noe som skjer en gang. Det kan være greit å være litt forberedt, så her er noe av det vi synes er viktig å tenke på. Still oss gjerne spørsmål i kommentarfeltet om det er noe du lurer på etter å ha lest.


Er det sant at Tromsø er et av verdens beste steder å se nordlyset?

Ja, det er det. Nordlysovalen, det området hvor nordlyset forekommer er en sirkel med den magnetiske nordpolen som sentrum. Tromsø ligger midt i denne ovalen på riktig tidspunkt, og her vil en vil kunne se nordlys selv når det ikke er så sterkt. Det er vanlig å se nordlys fra Lofoten i sør og nordover til Nordkapp. Ved kraftig aktivitet vil en kunne se nordlys så langt sør som Trondhjem, og på skikkelig gode dager helt til Kristiansand.


En annen fordel med Tromsø er at en finner masse infrastruktur som gjør at en kan overnatte komfortabelt, spise godt og samtidig komme seg til de plassene hvor himmelen har minst skyer. Av og til er dette på kysten, og noen ganger på innlandet.


Når kan vi se nordlyset?

Det er nordlysaktivitet hele året, men i sommermånedene er det for mye lys til at en ser noe. For å se nordlys må det være mørkt på himmelen, og det er det i perioden fra begynnelsen av oktober og til i slutten av mars. Nordlys kan også være synlige på kvelden så tidlig som i august / september og så sent som i midten av april. I mørketiden starter vanligvis turene rundt kl. 19:00, og avsluttes rundt midnatt. Vi liker februar/mars når en har muligheten til å både få med seg nordlys på kvelden og kjøre hund eller ta seg en fjelltur i lyset dagen etter.


Når er det best å se nordlyset?

Nordlyset er et naturlig fenomen som avhenger av aktivitet på solen og ikke en årstid. I løpet av en vinter kan aktiviteten variere, men en uke er vanligvis nok til å være sikker på at en får sett noe. Været spiller naturligvis også en viktig rolle, og en "nordlysjakt" er i virkeligheten en jakt på klarvær. Fordelen med gode guider er at de vanligvis har mye erfaring med å tolke både vær og aktivitet, og dermed allerede noen timer før utflukten vet hvor en finner de beste forholdene. Husk at nordlysaktiviteten kan vare alt fra noen sekunder til flere timer, og at en "nordlysgaranti" noen ganger betyr at en må ut på jakt flere kvelder..

Er det mulig å vite når på dagen en kan se nordlys?

Det er mulig vite innenfor hvilken periode en har de beste mulighetene til å se noe, men ikke på hvilket klokkeslett. Siden den magnetiske nordpolen faktisk ikke ligger på samme sted som den geografiske, så er nordlysovalen noe forskjøvet. Dette betyr at Tromsø beveger seg inn og ut av ovalen i løpet av døgnet, og at en kun ved svært mye aktivitet kan se lyset tidlig ettermiddag og midt på natta. De fleste turene i Tromsøområdet starter kl. 19:00 og varer til rundt 01:00, dette er også den beste tiden siden Tromsø da ligger omtrent midt i ovalen. Når det er sagt er det med jevne mellomrom mulig å se nordlys seint ettermiddag og seint på natta. Været styrer også i stor grad om en kan se noe, og en er avhengig av tynne skyer eller optimalt sett stjerneklart for å få et glimt.


Kan man se like levende og fargerikte nordlys i virkeligheten som på bilder?

Her er det nok mange gjester som har blitt litt skuffet over at det som ser ut som en grå sky på himmelen faktisk blir nokså grønn på kameraet. Den enkle forklaringen er at kameraet ser mye mer enn det menneskelige øyet siden en kan bruke lange eksponeringstider. I tillegg har nok en del bilder, for ikke å si alle, også hatt seg en runde innom et redigeringsprogram for å forsterke fargene ytterligere. Hvorvidt det er annen lysforurensing spiller også en rolle, det samme gjelder partikler i luften som kan forstyrre sikten. Det er også verdt å nevne at en bruker ca. 30 minutter for å få nattsyn - ikke forvent å se noe med en gang du kommer ut av en lys buss eller hotellet.


På skikkelig gode dager vil man kunne se alle fargene i nordlyset mens det beveger seg på himmelen bare med øynene, men ikke hver kveld. Gode guider tar deg med til steder hvor det er mørkt slik at så lite som mulig forstyrrer sikten.


Hvordan tar man bilder av nordlys, og er det mulig med en mobiltelefon?

Her kan vi anbefale å lese vår bloggpost om nordlysfotografering. Det er ikke så vanskelig når en bare har øvd litt, og i dag kan de nyeste mobiltelefonene også ta nokså gode bilder. I bloggposten får du også noen tips til apper som kan hjelpe deg om du kun har med mobiltelefon.

Et lite sammendrag:

  • Du trenger et kamera med muligheter for manuelle innstillinger.

  • Øv deg på å bruke kameraet. Alt er værre i kulde og mørke. Når en kjenner kameraet er det enklere å ta gode bilder, og en er klar når det skjer noe.

  • Ta med et stativ/tripod. Det er viktig at kameraet står stille de 1-10 sekundene en trenger for å ta et bilde i mørket.

  • Du har normalt sett tre innstillinger å ta hensyn til på kameraet. Dette er ISO, lukkertid og blenderåpning. Alle tre er viktige, og må justeres ut fra styrken på nordlyset, bevegelsen, lysforurensning, portrettfoto, hvilket kamera du har osv.

  • For landskapsbilder bruker en den høyeste blenderåpningen (den med lavest nummer) på kameralinsen. En god linse har blenderåpninger under f2,0, mens en klarer seg lenge med f3,5. Lavere nummer slipper også inn mere lys, noe som betyr at en kan benytte kortere lukkertid.

  • ISO verdien sier noe om lysfølsomhet. For høy ISO gir kornete bilder, og for lav for lite lys. Bruk en ISO verdi mellom 800 og 3200, et godt utgangspunkt er ISO 1600.

  • Lukkertiden bør ligge på mellom 3 - 10 sekunder. Lang lukkertid gir mere lys inn i kamera, men ved høy aktivitet risikerer en at alt blir grønt eller at bildet blir helt hvitt (utbrent bilde). Som en tommelfingerregel er det bedre med et undereksponert bilde, altså at det er litt mørkt, enn et bilde som er for lyst.

  • Ta med mer enn et batteri om du har. I kulde går det litt strøm om det er en bra kveld.

  • Fokus er viktig. Autofokuser på et gatelys eller en hodelykt før du skal ta bilder i mørket, og sett kameraet i manuell fokus. Fokuser på noe "langt" borte, og sett gjerne et merke på linsa i dagslys slik at det er enklere når kvelden kommer.


Hvordan er klimaet i Tromsø på vinteren? ‍

Vinterklimaet i Tromsø er veldig variabelt, og i vintermånedene fra oktober til mars varierer gjennomsnittstemperaturen fra + 4,5 ° C til -3,0 ° C. Den kaldeste perioden er normalt i januar og februar, hvor temperaturene kan falle til -10 ° C - 15 ° C.

Gjennomsnittsvær:

September: 9.6°C / 88 mm / 2.3 m/s Oktober: 4.5 °C / 89 mm / 2.9 m/s November: 0.1°C / 30.3 mm / 3.8 m/s Desember: 0.5°C / 235.6 mm / 4.4 m/s Januar: -1.5°C / 166.2 mm / 4.9 m/s Februar: -2.9°C / 108 mm / 3.6 m/s

Mars: -1.6°C / 148 mm / 3.7 m/s.

Hvordan bør jeg kle meg for en utflukt på vinteren?

Normalt sett er det ikke så kaldt i Tromsø, men så skal vi også farte litt rundt på leting etter klarvær. Noen ganger skal vi til innlandet og andre dager til grensa mot Finnland (kanskje til og med over?) Selv om det er 5 minusgrader i Tromsø skal en ikke lengre enn en halvtime utenfor byen før det blir 10-15 grader kaldere.


Om en begynner innerst på kroppen kan en følge prinsippene til blant Nansen og Amundsen og kle seg lag på lag. Start med et lag ull eller syntetisk, det viktigste er at plaggene holder deg varme selv om en blir litt svett. En bør videre ha med seg et mellomlag av enten ull, eller en tynn jakke av dun eller primaloft. Som ytterlag er en allværsjakke av et vann og vindtett materiale gull verdt. Ha også med en tykkere genser i en sekk el. Poenget med lag på lag er like mye at en skal kunne kle av seg dersom det blir for varmt, som er å holde en varm når det er kaldt. I bussenene er det ofte 20 grader, mens det kan være minus 20 grader utenfor.

Lue og gode hansker/votter er helt elementært. Hansker er bra om en skal ta bilder, men votter er varmere. Noen tar også med kjemiske poser som blir varme i kontakt med luft. Erfaringen er at en sjeldent har bruk for det, men de er fine om en har utfordringer med kalde tær eller fingre. Pass på å ha noe mellom disse posene og bar hud, vi har sett brannskader.


Ta med brodder. Været i Tromsø kan være nokså skiftende og fører hver vinter til is og glatte veier. Brodder er en billig forsikring mot knekte håndledd og andre skader. For en tid siden skrev vi en bloggpost på engelsk om hvordan en bør kle seg nordpå. Kan være verdt en kikk.


Om du fortsatt har spørsmål kan du stille de i kommentarfeltet under.


Velkommen nordover :-)





bottom of page