top of page
  • Forfatterens bildenaturguiden

7 steder å se midnattssola, og noen enkle turtips.


Midnattsola er årsaken til at mange nordlendinger er våken halve natta i perioden mellom mai og juli. Det er fisketurer, bål i fjæra og sene bad i Telegrafbukta som holder oss våkne, for ikke å snakke om at huset skal males og sjarken beises på noen korte sommermåneder.

Tromsøfolk flest har erfaring både med sene bad i Telegrafbukta og en og annen fisketur på ytterisida - så lenge været er godt er det få steder i området hvor du ikke får et glimt av midnattsola. Her er 7 steder hvor utsikten er spesielt god, og hvor (nesten) alle er lett tilgjengelige selv for de minste. Har du telt er det spesielt fint å ligge i teltåpninga utover natta med ei bok og nyte sommeren på sitt aller beste.


Sommarøya/Hillesøytoppen

Hillesøya ligger like ved den mer kjente Sommarøya utenfor Tromsø. Kjøreturen til Hillesøy er på rundt 60km tar ca. en time fra Tromsø. Her kan en velge å enten kjøre yttersida via Straumsbukta eller veien over fjellet via Kattfjorden. Begge rutene er vel verdt å ha vært innom, kjør gjerne en vei til og en annen vei tilbake. Parker ved ungdomshuset på Hillesøy og betal for parkeringen (50 kr.) Gåturen til toppen tar en liten time, og du kan glede deg til en formidabel utsikt mot storhavet, hvor neste stopp er Grønland. Forsvaret har en radar på toppen - følg rettledningen som de gir i forhold til fotografering rundt anlegget. Herfra ser en blant annet Håja, som er sagt å skulle være inspirasjonen for arkitekten Haavik som i sin tid tegnet Ishavskatedralen i Tromsdalen.


Fløya/Fjellheisen

Fjellheisen ligger i Tromsdalen, en kort spasertur over Tromsøbrua fra Tromsøya. En kan velge å enten gå opp via Sherpatrappa, eller gjøre som mange tusen andre, ta den 4 minutter lange turen opp med en av de nyrenoverte gondolene fra 2018. Fra restauranten på toppen kan en gå videre opp til neste fjelltopp som er Fløya - oppkalt etter værfløya som en tidligere brukte som veiviser når en kom seilende inn til Tromsø. Fløya ligger på 660m, og turen opp dit fra restauranten vel Fjellheisen tar ca. 45 min. Beregn gjerne et lite stopp ved Steinbøhytta, Troms Turlag sin eldste hytte fra slutten av 1800-tallet. Siste bane ned går vanligvis 00:30, men her er turen ned på nordsiden av fjellet også veldig fin.


Tromsdalstinden (1238m)

Turen for de som ønsker en god treningsøkt med en nydelig bonus på toppen av det høyeste fjellet som er synlig fra Tromsø. Fra Ishavskatedralen i Tromsdalen følger en ganske enkelt merkingen som leder deg opp Turistveien, videre forbi Gutta på Skauen og til Dalheim øverst i Tromsdalen. Beregn 6-10 timer på turen t/r, og nærmere 10 timer om du vil ha det rolig og nyte utsikten. Jeg går ofte opp den såkalte sommerruta (som er bratt) og ned vinterruta over Salen (som er slakere). Husk gode sko - og ikke kikk utenfor kanten på vei opp om du blir svimmel av høyder. Jeg har selv gått denne turen med en 6 åring, men ha i bakhodet at det er en lang tur (15-20 km) selv for de fleste voksne.


Movikhamran

Er en lav topp rett nord for bebyggelsen i Kroken på Tromsøs fastland. Herfra ser du hele byen badet i midnattslys sørover, og så ligger fjellene på Ringvassøya og midnattsola rett i nord. Det går bybuss til Kroken fram til midnatt, men du må ta taxi tilbake. Et alternativ er å leie sykkel, og et annet er å gå over fjellet til Tromsdalen. Et godt alterntiv kan også være å leie en guide med transport, da får en mye for pengene.


Nordfjellet

På folkemunne også kalt Krokenfjellet. Enkleste og bratteste vei opp er bak Tromstun ungdomsskole. En del løsmasser som gjør at det kan være litt ekkelt å gå både opp og ned, men mye brukt av lokale Tromsdalinger som skal ha seg en kort treningsøkt før middag. Beregn ca. 1 time til toppen, men god utsikt over Tromsø allerede etter 20 minutters gange. Det er også mulig å gå langs med Tromsdalen østover og ned i Tromsdalen via Skaret hvor det er god sti og mindre bratt.


Kjølen

Stort fjell på Kvaløya. Herfra ser du byen, fjellene på Kvaløya og ut mot det åpne havet. Har du ikke bil, kan du ta buss til Kvaløysletta og gå opp derfra. Mange fine teltplasser både på vei opp til Kjølen, og på andre siden ned mot Kaldfjorden.


Midnattsol og Okshornan.
Foto: Reiner Schaufler. nordnorge.com

Ersfjordstranda (på Senja)

Ikke mer enn et par timer unna om man treffer på ferga fra Sommarøya, og sannsynligvis en topp tre av alle steder å besøke på sommeren nord i landet.


Ersfjordstranda er også et populært stopp langs Nasjonal Turistveg Senja, med «Gulldassen» som et trekkplaster en bare må stikke innom uavhangig av behov. Hele sommerhalvåret besøkes området av folk fra nærområdet, regionen og turister. På fine sommerdager er det tett i tett med folk, biler og telt. Området er meget lett tilgjengelig, da fylkesvegen går rett igjennom og deler området i to. På oversida av vegen ligger parkeringsplass, toalett med utedusj og mulighet for vannfylling, sykkelparkering, teltplass og grillplass. På nedsiden av vegen er det flere grillplasser, bord og benker, område for telting og nett for ballspill. Området er tilrettelagt for funksjonshemmede.


Som en ekstra bonus kan en besøke Tungeneset og utkikkspunktet i Bergsbotn når man først er i området. Finnsæter, Husøya og Hamn bør også stå på lista. Generelt, sett av noen dager til Senja, det er absolutt verdt tida. Sjekk en karttjeneste for enkleste vei, og ta ferga fra Sommarøy til Botnhamnfor en ekstra opplevelse om det passer.


Hva er din favorittplass for å se midnattsola?
Comments


bottom of page