top of page
  • Forfatterens bildeReidar A.

Topp 5 aktiviteter under midnattsola i Tromsøområdet

Tromsø er kanskje en av de mest dynamiske byen i Europa på sin størrelse, mye takket være vel 16.000 studenter fra hele verden og flere titalls tusen turister gjennom hele året. Med kallenavnet "Nordens Paris" er Tromsø en by hvor det er liv og røre stort sett hele tiden, og det er nok å finne på under månedene med midnattsol om du skulle være så heldig å komme på et kort besøk. Her er iallfall 5 aktiviteter som er kvalitetssikret av lokalbefolkningen - andre gode ideer kan deles i kommentarfeltet.

Foto: B. Løken/nordnorge.com

1. En fottur i fjellet eller ved fjorden?

Tromsø har mye å by på om du ønsker å tilbringe tid i fjellet rundt Tromsø. Her er det noe for enhver smak, og for alle nivåer. Fellesnevneren er utsikt - kjempebra utsikt nesten uansett hvor du velger å gå. Den mest populære de siste årene er sjerpatrappa opp til Fjellheisen og Fløya. Turen tar ca. 2 timer, og på toppen kan en ta seg en is eller en vaffel før en enten tar samme veien ned, eller går sørover og følger sti. En ender til slutt opp ved starten på gondolbanen hvor en kan ta buss tilbake til sentrum.


En trygg, men krevende tur kan en også ta til Tromsdalstinden som er det høyeste fjellet en ser fra Tromsø på 1238m. Regn med å bruke 10 timer totalt om du ikke kan sykle inn til starten av merket løype ved Dalheim i Tromsdalen.


Med buss eller bil kan en også nå Nattmålsfjellet og Buren på Kvaløya som starter fra samme parkeringsplass. nattmålsfjellet er en fin og enkel times tur og en bare vil nyte utsikten ut Ersfjorden, mens Buren er noe mer krevende. Har en ikke høydeskrekk og liker bratt terreng kan en gå et av de høyeste fjellene i området som er Store Blåmann på 1044m. Løypa er relativt godt merket, men steinete. Så lenge man ikke går for seint i sesongen og blir overrasket er mangel på lys så er dette en kjempefin tur med en vanvittig utsikt.

Tromsdalstinden soler seg. Foto: K. Hansvold/nordnorge.com

Om en bare vil gå flatt og nyte livet ved havet er det flere flotte alternativer både på selve Tromsøya og like utenfor byen. Vi liker promenaden langs havet fra Tromsø sentrum og til Telegrafbukta hvor du også kan ta deg et bad. Turen tar deg forbi Polaria, Polarinstituttet, Hålogaland teater og den nye moderne bebyggelsen i byen. Om du tar deg god tid tar denne turen ca. en time hver vei.


Tromsdalen er et mye brukt turområde for lokalbefolkningen både sommer og vinter, og har går du i tillegg på skogsbilvei hele turen. Start ved Ishavskatedralen og følg skiltingen mot Dalheim (ca. 10km) eller for en litt kortere tur mot "Gutta på skauen"/Lavvoen (ca. 7km). Med bil (bussene går ikke så ofte på kveld/natt) er det bare å sjekke ut nettsidene til ut.no for en mengde enkle og fine turer på Kvaløya, Ringvassøy og Sommarøy.


Ut.no har laget en oversikt over lett tilgjengelige turer rundt Tromsø - «Enkle turer i nærheten av Tromsø».


Foto: bukta.no
2. Delta på en festival eller løpe et maraton?

Det arrangeres flere festivaler og arrangementer i Tromsø gjennom sommeren. Buktafestivalen i juli er et av høydepunktene sammen med Midnight sun maraton i midten i juni. Urfolksfestivalen Riddu Riđđu er absolutt verdt et besøk og finner sted i Manndalen noen timer utenfor Tromsø. Verdt å nevne er også Karlsøyfestivalen helt på tampen av tida med Midnattsol, i begynnelsen av august.3. Finn deg ei strand.

Sandstrendene i nord, og både på øya og like utenfor Tromsø er noen av de fineste vi vet om. Ikke til å stikke under en stol at badevannet kan være noe forfriskende til tider, men det er vel verdt en dukkert når det begynner å li mot de sene kveldstimer og sola fortsatt står høyt på himmelen. Og det beste av alt er at det stort sett er mulig å finne seg ei strand hvor du kan nyte både sand og utsikt stort sett alene eller med en liten gjeng rundt bålet.

Å anbefale er strendene i Grøtfjorden, og da kanskje ikke den mest kjente hovedstranda hvor det kan være en del folk. Selv om det her er noe mer tilrettelagt i form av toaletter og utleie av parkering, er det på de mindre kjente strendene litt lengre inn i selve Grøtfjorden, på vei mot lokalsamfunnet Tromvika, at en kan finne en stille flekk på de fineste dagene.


Et mer lokalt alternativ er Telegrafbukta, vel en halvtimes gåtur fra Tromsø sentrum - her er buss også et godt alternativ. I Telegrafbukta er det tilrettelagt for bål, og en kan ta en kjapp treningsøkt i det utendørs treningsanlegget før en tar seg et bad. Du nok ikke alene her på varme kvelder, men selskap kan jo også være trivelig.


Vel verdt et besøk er også Sommarøy, en time kjøring sør-vest for Tromsø. Med flere titalls strender like ved veien er dette et populært utfartssted for både tilreisende og lokale, og området er noe tilrettelagt med toalett ved campingen og spredt parkering. Her er det også mulig å ta med seg SUP eller kajakk for å komme seg ut på flere av holmene noen hundre meter fra land. Dyrelivet kan bli intens enkelte perioder, og det er flere vernede områder som en må ta hensyn til om en beveger seg fra holme til holme.4. Ta deg en sykkeltur

Med sykkel kommer du deg tett på dyreliv og det autentiske Tromsø, og har du ikke egen sykkel og vogn kan du leie en hos blant annet Tromsø Outdoor som har butikk midt i Tromsø sentrum. Det finnes flere flotte områder for landeveissykling og terrengsykling i de naturskjønne områdene rundt Tromsø. Tromsdalen er et alternativ om man vil av asfalt, og en kan nyte seine kvelder nokså godt fra sykkelsetet både på Kvaløya og Ringvassøy. Skulle du nå tilfeldigvis befinne deg på Senja like sør for Tromsø har du virkelig et eldorado for sykkelentusiaster. En elsykkel kan anbefales i motvind, men bademulighetene kan være nokså spredt om du befinner deg utenfor byen og kun har med deg telt.5. Kom deg til sjøs eller fisk din egen middag fra land

Ingenting er som å tilbringe noen timer til havs under midnattsola, og har du ikke tilgang på båt er det flere leverandører som tilbyr fisketurer eller sightseeing med start fra sentrum av Tromsø.

En fisketur i Midnattsol kan være en opplevelse. Foto: Y. Ask/nordnorge.com

Her kan en velge mellom alt fra saktegående fiskeskøyter og seilkatamaraner til hurtiggående RIB. Vil en bare slappe av og fiske fra land er en populær plass Hella ca. 30km fra Tromsø. Her finner en av de sterkeste tidevannsstrømmene i Norge mellom øya Rya og fastlandet, og det yrer av både fisk og fugleliv. Dette er også en fin plass å bare ta seg en gåtur blant gamle hus som er flyttet fra Tromsø sentrum, eller en tur på den sommeråpne kafeen like ved. En mindre kjent plass for fiske fra land er Lyfjorden vel en halvtimes kjøring fra Tromsø. Følg stien på nordsiden av Lyfjorden og du vil finne flere fine fiskeplasser fra land. Parkering kan være en utfordring.Hva ville du anbefalt noen å gjøre under midnattsola?

Comments


bottom of page